Visie en missie de Meander
Wie zijn wij……De Meander
Waar we voor staan; de visie, missie en werkwijze van onze school
De visie
De Meander is een dynamische school, die kinderen uitdaagt zich optimaal te ontwikkelen. De school garandeert ieder kind, juist ook vanuit de christelijke identiteit, veiligheid en geborgenheid door wederzijds respect voor elkaars mening en mogelijkheden. De visie waaruit het team werkt is drieledig: levensbeschouwelijk, opvoedkundig en onderwijskundig. Wij willen dat kinderen met veel plezier naar school komen, waar zij zich veilig voelen in alle opzichten, omdat dit een belangrijke basis voor leren is.
Het onderwijs is nog overwegend klassikaal ingericht met veel aandacht voor de verschillen tussen leerlingen en dagdelen waarop groepsdoorbrekend wordt gewerkt tijdens Saltomiddagen. Wij zijn heel ver in het toepassen van adaptief onderwijs. De school is gecertificeerd voor BAS-onderwijs. In de bovenbouw bepalen leerlingen zelf hun instructiebehoefte. Om het adaptief werken nog verder te ontwikkelen zijn wij een traject in gegaan, waarbij handelingsgericht werken wordt benut om vorm te geven aan het omgaan met verschillen tussen leerlingen, waarbij zij zelf ook meer in dit proces worden betrokken.
Onze missie is: ‘SAMEN BLIJ(VEN) GROEIEN OP ONTDEKKINGSREIS MAAKT WIJS’.
We gebruiken het woord ‘Samen’ waarmee we het belang van gezamenlijkheid aangeven. Dit vanuit een brede (christelijke) levensbeschouwelijke identiteit. Samen geeft aan dat niet alleen de volwassene bepaalt wat de ontwikkelingsdoelen zijn, maar deze worden in dialoog met de individuele kinderen bepaald. Kinderen dragen medeverantwoordelijkheid voor hun ontwikkeling. Samen duidt ook op de samenwerking met de ouders om de ontwikkeling van de kinderen te versterken. Wij zien de ouders als educatieve partners. Blij(ven) is toegevoegd aan de missie omdat kinderen meer vanzelf leren wanneer ze zich veilig en plezierig voelen. Kinderen moeten graag naar school willen gaan en er met veel plezier verblijven. Het blijven groeien staat voor de ononderbroken ontwikkeling op alle terreinen. De ontdekkingsreis geeft aan dat wordt gewerkt vanuit nieuwsgierigheid, een onderzoekende houding, verkennen wat je nog niet weet en gelegenheid om hiertoe zelf avonturen te ondernemen. Hier wordt een beroep gedaan op het ontwikkelen van de creativiteit. ‘Wijs’ duidt op de wijsheid die we nastreven i.p.v. slimheid. Hierin komt de bredere ontwikkeling die wij nastreven tot uitdrukking. Kinderen leren als het voor hen betekenis heeft en zij het binnen een context kunnen plaatsen. De leerkrachten weten wat voor kinderen zinvol is om te leren en het moment waarop het geleerd kan worden.
Het doel van ons onderwijs is kinderen een breed ontwikkelings- en onderwijsaanbod te bieden, gebaseerd op de volgende drie pijlers:
- Feitenkennis / aanbieden van de basisvaardigheden, routines / inoefenen
- Inzicht / toepassen van de kennis, actief burgerschap
- Zelfvertrouwen, zelfkennis en zelfstandigheid
Wij willen daarbij kinderen de kans geven om de wereld te ontdekken en bieden een zo breed mogelijk ontwikkelaanbod. Portfolio’s worden ingezet t.b.v. de opbrengsten van de kinderen. Hierin staan persoonlijke leer- en ontwikkelingsdoelen van het kind weergegeven. Tijdens de middagen wordt groepsdoorbrekend gewerkt.
We gaan uit van verschillen tussen kinderen en bieden zorg en ondersteuning op maat. Deze ondersteuning wordt gegeven in overleg met de interne begeleider (leraar met specialisatie zorg).